Billettbestilling/påmelding

Kunstnerisk forskningsuke 2018: Phonotope

Carle Lange presenterer del av sitt interne KUF prosjekt på Kunsthøgskolen i Oslo under forskningsuka januar 2018 i form av en visuell konsert.

Prosjektet er en studie og videreutvikling av Rolf Wallins komposisjon ”Phonotope” (2001).

Hovedintensjonen i Carle Langes interne forskningsprosjekt på er å undersøke det visuelle og romlige potensialet i denne komposisjonen. Utforming av nye instrumenter har hatt som mål samtidig å videreutvikle lydens kvaliteter, knytte komposisjonen til farger og lys samt å knytte det analoge og det digitale uttrykket sterkere sammen.

Tematisk etterspør prosjektet vårt forhold til naturelementene og innebærer studier i kompleks persepsjon i møtet mellom det vi ser og det vi hører eller sanser på annen måte simultant.

Rolf Wallin Phonotope 4 (2001/2018)

En biotop er et område med et samfunn av plante- og dyrearter, avhengige av hverandre og påvirket av av jordsmonn, værforhold etc. i et fint avstemt nettverk. En "fonotop" blir da et "lydområde", der musikere og klanger lever sammen.

Rolf Wallins første Phonotope ble utviklet i 2001 på IRCAM, Centre Pompidou, Paris. De elektroniske omgivelsene ble da befolket av Arditti String Quartet. Musikerne spiller ikke etter et vanlig partitur, men etter spilleregler som i et kortspill. Istedet for årstider går de gjennom de fem tradisjonelle kinesiske elementene: jord, metall, vann, tre, og ild. Hvert element har sine helt spesifikke kvaliteter som forvandler  "fonotopen", slik årstidene fullstendig forvandler en skog eller en savanne.

Siden har fire andre fonotoper, med helt andre instrumentkombinasjoner, sett dagens lys. I denne nye versjonen av Phonotope 4 har scenograf Carle Lange tatt skrittet ut fra lydverdenen og skapt et visuelt landskap, der hørsel og syn, lys og lyd, farger og rom, akustisk og elektronisk møtes, og der publikum blir en del av landskapet.

Sammen med musikerne i SISU Slagverkensemble og Rolf Wallin har Lange skapt nye og fascinerende instrumenter som ikke bare kan frambringe de lydkvalitetene som Wallin assosierer med de fem elementene, men som faktisk er laget av dem, fra "talende" trestammer til høyspent elektrisk ildregn.

Sted: Scene 6

Det er mulig å komme på visningen uten å ha meldt seg på. For å få et inntrykk av hvor mange som kommer, setter vi likevel pris på om du melder din interesse ved å fylle inn navn:

Vi beklager, men påmelding til dette arrangementet er nå stengt.

Vennligstkontakt osshvis du ønsker å vite om det fortsatt er tilgjengelige plasser.